Boo

Boo

Kucharz
[Przepisów: 8]

Sałatka curry z zupkami błyskawicznymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna i pięknie pachnąca sałatka =)

Sałatka curry z zupkami błyskawicznymi

Składniki:

Sałatka curry z zupkami błyskawicznymi

 

  • zupka Vifon Kurczak Curry
  • zupka Vifon Kurczak Złoty
  • 1 duża pierś kurczaka
  • przyprawa Curry [np. Kamis]
  • pół papryki zielonej
  • pół papryki czerwonej
  • 2-3 duże ogórki konserwowe
  • 1 mała puszka kukurydzy [np. Bonduelki]
  • oliwa z oliwek / ew. olej
  • majonez [1 słoik `średni`]
  • ketchup

Sposób przygotowania:

Sałatka curry z zupkami błyskawicznymi
Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę/olej i dodać mięso. Posypać przyprawą curry według uznania [jeśli ktoś lubi pikantne może sypnąć więcej]. Podsmażyć. Gdy mięso puści więcej tłuszczu i wodę - odcedzić i mięso podsmażać jeszcze kilka minut, aż się miejscami zarumieni. Mięso przełożyć do małej salaterki lub głębokiego talerza by przestygło. W międzyczasie przygotować zupki chińskie - makaron z 1 i 1/2 zupki pokruszyć do małej salaterki i posypać WSZYSTKIMI przyprawami POZA olejkiem z zupki pikantnej [wyrzucamy go]. Zagotować wodę i zalać makaron jedną szklanką gorącej wody - tak żeby makaron tylko trochę napęczniał. Dokładnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem do czasu, aż pozostałe składniki będą gotowe. Od czasu do czasu mieszać. Gdy mięso i makaron stygną, odsączyć kukurydzę oraz pokroić w drobną kostkę połówki papryk oraz ogórki konserwowe. Wsypać do jednej salaterki i pomieszać razem z kukurydzą,po wystygnięciu dodać makaron i mięso i dokładnie zamieszać. Następnie dodać majonez i nie więcej niż 1 stołową łyżkę ketchupu. Dokładnie zamieszać i nadać sałatce 'kształt'.
Najlepiej smakuje na drugi dzień.