Sposób przygotowania:
Sałatka do słoików z kalafiorem
Przygotować składniki na zalewę oraz warzywa. Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić cebulę w krążki, czosnek posiekać drobno w talarki. Kalafior, ogórki, marchew, paprykę umyć dokładnie pod bieżącą wodą i osuszyć. Kalafior podzielić na różyczki, ogórki pokroić w plasterki,marchew oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych otworach, z papryki usunąć gniazda nasienne i paprykę pokroić w kostkę. Warzywa dokładnie wymieszać ze sobą. Dodać do warzyw cebulę i czosnek. Wymieszać dokładnie całość i porcjować do słoiczków. Do każdego słoiczka dodać liść laurowy i pieprz ziarnisty. Z wody, octu, soli i cukru zrobić zalewę, następnie zagotować zalewę. Zalać warzywa w słoikach zalewą, przetrzeć brzegi w słoikach i ciasno zakręcić słoik i pasteryzować przez około 20 minut. Wyjąć słoiki z sałatką, odwrócić do góry dnem. Ostudzić i wynieść do ciemnego i chłodnego pomieszczenia.
Halny