Sposób przygotowania:
Sałatka Eli z figamiprzygotowanie fig
Świeże figi umyć ,osuszyć i przekroić na ćwiartki.
przygotowanie szynki
Plastry szynki ostrożnie wyjąć z opakowania i uformować różyczki.
przygotowanie rukoli
Rukolę umyć i odwirować w wirówce do sałaty.
przygotowanie roszponki
Roszponkę umyć i odwirować w wirówce do sałaty.
przygotowanie orzechów
Orzechy wyłuskać z łupinek. Część orzechów zostawić w całości,resztę pokroić.
przygotowanie sałatki
Na dużym talerzu rozłożyć rukolę i roszponkę. Na nich ułożyć ćwiartki fig,różyczki z szynki i orzechy.
przygotowanie sosu
Do słoika wlać olej,ocet balsamiczny,ocet z czerwonego wina,dodać cukier,sól i pieprz. Słoik zakręcić i energicznie potrząsać aż utworzy się emulsja. Sosem polać sałatkę i od razu podawać. Smacznego!