Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Sałatka flamandzka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sałatkę podawać udekorowaną gałązkami pietruszki.

Sałatka flamandzka

Składniki:

Sałatka flamandzka

 

  • 30 dag udek z kurczaka
  • 6 cykorii
  • 4 morele
  • łyżeczka sosu Worcester
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki majonezu
  • natka pietruszki - gałązki
  • sól, pieprz cayenne
  • cukier

 

Sposób przygotowania:

Sałatka flamandzka
Mięso z kurczaka ugotować w rosole, pokroić w paski.
Morele odsączyć z soku i pokroić w dość grube paski.
Cykorię umyć, osączyć pokroić w plasterki, a następnie
skropić sokiem z cytryny. Mięso połączyć z morelami i cykorią.
Majonez wymieszać z cukrem, solą pieprzem cayenne i sosem Worcester. Przygotowanym sosem polać wszystkie składniki
i wymieszać. Sałatkę wstawić do lodówki i schłodzić.