Sposób przygotowania:
Sałatka grecka klasyczna
Pomidory kroimy na ósemki, obrany ogórek w grube plastry, paprykę w paski, a cebulę w cienkie talarki. Warzywa mieszamy w dużej misce i dodaje my do nich ziołowy sos winegret przyrządzony z czerwonego octu winnego, oliwy, mięty i oregano oraz szczypty soli i pieprzu (kto lubi, może też dodać przeciśnięte przez praskę 1-2 ząbki czosnku, choć w klasycznym przepisie czosnku nie ma). Oliwę miesza my z octem, przyprawami i ziołami. Sos po winien mieć konsystencję emulsji. Zalewamy nim warzywa i wstawiamy je na godzinę do lodówki. Potem dodajemy pokrojony w grubą kostkę ser feta oraz oliwki. Jeśli są to oliwki niedrylowane nie zapomnijmy podać specjalnego naczyńka na pestki. Sałatkę grecką możemy posypać posiekaną natką i odrobiną świeżego lub suszonego tymianku, będzie wówczas jeszcze bardziej aromatyczna. Do pieczywa nie podaje się masła. Grecy po prostu maczają grubo pokrojone kawałki bułki w sosie od sałatki (na własnym talerzu, oczywiście).
Gość
Gość
weź w ogóle żal z was ...?!
Magdusia1312
Henia
student-gotuje.pl
Henia popieram :) ale czasem warto przeczytać co ludzie wymyślają