kasia2201

kasia2201

Szef Kuchni
[Przepisów: 110]

Sałatka grzybowa ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sałatka będzie bardziej wytworna, gdy podamy ją z wędzonym pstrągiem.

Sałatka grzybowa ze szpinakiem

Składniki:

Sałatka grzybowa ze szpinakiem

 

  • 150 g młodych listków szpinaku
  • 100 g pieczarek
  • sok cytrynowy
  • 250 g małych pomidorków
  • 2 pęczki szczypiorku
  • SOS;
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka octu Balsamico ( włoski ocet winny)
  • sól
  • czarny, mielony pieprz
  • 2 obrane ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Sałatka grzybowa ze szpinakiem
Starannie odsączyć przebrane i dokładnie wypłukane listki szpinaku. Pieczarki dokładnie oczyścić, opłukać i osuszyć. Pokroić w cienkie plasterki i natychmiast skropić sokiem cytrynowym. Pomidorki umyć i pokroić na ćwiartki. Szczypiorek opłukać, pokroić. Ocet z czerwonego wna wymieszać dokładnie z Balsamico oraz solą. Mieszać do momentu rozpuszczenia się soli. Dodać pieprz i przeciśnięty przez maszynkę czosnek. Dolewać cienkim strumieniem olej - energicznie ubijając trzepaczką. Szpinak wraz z pieczarkami i pomidorami rozłożyć na cztery talerze, posypać szczypiorkiem i polać sosem.

Tagi:

szpinak sosy