Kathlyn

Kathlyn

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

sałatka jajeczno-chrzanowa wg Zabecki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna sałatka nie tylko na Wielkanoc

sałatka jajeczno-chrzanowa wg Zabecki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

sałatka jajeczno-chrzanowa wg Zabecki

 

  • 5 ugotowanych na twardo jajek
  • 30-35 dag sera żółtego typu gouda lub edamski
  • 2-3 kwaskowate jabłka
  • mała puszka groszku
  • mała puszka kukurydzy
  • słoiczek chrzanu, najlepiej śmietankowego
  • kilka łyżek majonezu (wg uznania)
  • sól, pieprz (wg uznania)

Sposób przygotowania:

sałatka jajeczno-chrzanowa wg Zabecki
1) Pokroić jajka, ser i jabłka na drobną kostkę. 2) Dodać kukurydzę i groszek. 3) Dodać słoiczek chrzanu, wymieszać. 4) Dodać kilka łyżek majonezu do uzyskania odpowiadającej własnym upodobaniom konsystencji i smaku. 5) Posolić i dopieprzyć do smaku, chociaż niektórzy uważają że po dodaniu chrzanu przyprawianie sałatki jest zbędne. Przepis pochodzi z innego portalu kuchennego, tylko troszeczkę go zmodyfikowałam :-)
sałatka jajeczno-chrzanowa wg Zabecki
Główne składniki: jajka, ser, jabłka, groszek konserwowy i kukurydza.
sałatka jajeczno-chrzanowa wg Zabecki
Dla lubiących łagodniejsze smaki zaleca się dodanie chrzanu śmietankowego.
sałatka jajeczno-chrzanowa wg Zabecki
Jajka, ser i jabłka można też zetrzeć na tarce o grubych otworach. Jest szybciej, ale ja wolę pokroić w drobną kostkę:-)