Sposób przygotowania:
Sałatka jarzynowa odświętnie
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler dokładnie umyć i zalać wrzątkiem. Gotować do miękkości. Osobno ugotować groszek i jajka. Warzywa wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę i przełożyć do głębokiej miski. Pokroić w kostkę również ogórki , jabłko i cebulę ,wsypać do miski. Dodać groszek ,posiekane jajka, Majonez połączyć ze śmietaną i musztardą, wymieszać delikatnie z warzywami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić sałatkę , najlepiej na całą noc w chłodne miejsce, aby składniki się "przegryzły". miseczki: Mąkę przesiać do miski, dodać masło, starty żółty ser i wodę (tylko tyle, aby składniki się połączyły). Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyciąć koła o średnicy ok.16 cm i nałożyć na foremki lub szklane słoiczki /o średnicy ok.5 cm/ odwrócone do góry dnem. Piec w gorącym piekarniku/190 st.C/ ok 10 minut.Upieczone miseczki wyjąć z piekarnika,zdjąć z foremek, ustawić ponownie na blaszce,posmarować wewnątrz białkiem i wstawić do piekarnika na 5 minut. Wystudzić.
edytaha
Pięknie podałaś swoją sałatkę :)
katarzynagotuje
zbysiowa