Sposób przygotowania:
Sałatka jarzynowa względem pory roku
Wszystkie surowe produkty dokładnie myjemy. Na dno garnka układamy najpierw marchew, później ziemniaki i na wierzch dajemy jajka. To nam pozwoli wyjmować składniki według szybkości gotowania się. Każdy ze składników po ugotowaniu zalewamy na 5 min zimną wodą następnie obieramy i kroimy. Umyte jabłka kroimy razem ze skórą w grubszą kostkę niż np marchewka. Najdrobniej kroimy cebulę i ziemniaki. Groszek otwieramy i przerzucamy na sito aby bardzo dobrze go osączyć z płynu. Na koniec wszystko doprawiamy solą pieprzem, posypujemy skórką i dopieramy majonezem oraz musztardą. Tu już trzeba dopasować według własnych upodobań. Jedni wolą więcej majonezu inni mniej. Sałatkę najlepiej zrobić na kilka godzin przed podaniem. Wtedy składniki dobrze najdą przyprawami, a my przed samym podaniem na stół możemy spróbować i ewentualnie coś jeszcze doprawić.
joana30