Sposób przygotowania:
Sałatka jesienna
Paprykę, kalafior i pomidory wrzucamy do wrzątku, obgotowaujemy 2 minuty, zanurzamy w zimnej wodzie, odsączamy. Kalafior dzielimy na różyczki, pomidory obieramy ze skórki kroimy w ósemki, paprykę czyścimy z nasion i kroimy w paski. Cukinię i marchew obieramy i kroimy w plasterki, wrzucamy do wrzątku, gotujemy 2 min, zanurzamy w zimnej wodzie, odsączamy. Obraną cebulę kroimy w plasterki, sparzamy ją wrzatkiem. Ogórki kwaszone kroimy w plasterki. Przygotowujemy zalewę. Gotujemy 5 litrów wody z cukrem oraz solą, dodajemy kwasek cytrynowy rozpuszczony w 6 łyżkach wody. Słoiki napełniamy zalewą do 1/3 ich wysokości i układamy przygotowane warzywa. Obrany czosnek siekamy i dodajemy do słoików z pozostałymi przyprawami. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.
Magdusia1312
matri13