karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Sałatka kapuściana z porem i burakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sałatkę tę robię wówczas, gdy nie zużyję całej kapusty, selera i pora z włoszczyzny. Zawsze szkoda wyrzucać jedzenia, więc żeby nic się nie zmarnowało, powstał właśnie taki pomysł.

Sałatka kapuściana z porem i burakami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sałatka kapuściana z porem i burakami

 

  • Ćwiartka z małej kapusty (np. z półkilogramowego opakowania włoszczyzny)
  • 60 g selera (niewielki kawałek z włoszczyzny)
  • Połowa dużego pora
  • 30 dag wiórków z ugotowanych buraków (mogą być z cebulą)
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka kapuściana z porem i burakami
Kapustę poszatkować i dobrze opłukać. Por drobno posiekać i sparzyć na durszlaku. Wszystko odcedzić.

Seler umyć, obrać i pokroić w drobną kosteczkę.

Składniki te połączyć, dodać buraki, majonez, posypać cukrem pudrem przesianym przez sitko, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Odstawić na ok. godzinę.

Podawać jako dodatek do drugiego dania lub jako samodzielną przekąskę.
Sałatka kapuściana z porem i burakami
Do użycia sałatki można użyć zarówno gotowych buraków ze słoiczka, jak i samodzielne ugotowanych i doprawionych
Sałatka kapuściana z porem i burakami
Gdy zmieszamy składniki, należy je posypać cukrem pudrem i doprawić
Sałatka kapuściana z porem i burakami
Pod koniec przygotowywania warzyw, należy dodać 4 łyżki majonezu