Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Muszle z łososiem, szpinakiem i serkiem mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczna i efektowna przystawka na każdą okazję. Makaron muszle z delikatnym farszem na bazie łososia, szpinaku i serka mascarpone.

Muszle z łososiem, szpinakiem i serkiem mascarpone

Składniki:

Muszle z łososiem, szpinakiem i serkiem mascarpone

 

  • 20 sztuk makaronu duże muszle (conchiglioni)
  • 250 g świeżego szpinaku baby
  • 150 g łososia wędzonego na gorąco
  • 150 g serka mascarpone
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Muszle z łososiem, szpinakiem i serkiem mascarpone

Przygotowanie szpinaku:

Muszle z łososiem, szpinakiem i serkiem mascarpone
Umyty szpinak w trakcie duszenia na patelni

Szpinak wrzucić na suchą patelnię i dolać dwie łyżki wody. Przykryć i dusić do miękkości.

Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać, przesmażyć, wystudzić.

Gdy wystygnie dokładnie odcisnąć wodę.

Przygotowanie farszu:

Muszle z łososiem, szpinakiem i serkiem mascarpone
Farsz ze szpinaku, łososia i serka mascarpone

Szpinak wymieszać z serkiem mascarpone i pokrojonym w kostkę łososiem.

Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać całość na gładką pastę.

Faszerowanie makaronu:

Muszle z łososiem, szpinakiem i serkiem mascarpone
Muszle napełnione farszem z łososia i szpinaku

Farszem napełniać ugotowany al'dente i ostudzony makaron muszle. Smacznego!