Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane ze śledziem i twarożkiem
Twarożek przekładamy do miseczki i rozcieramy go ze śmietaną. Dodajemy posiekany koperek i szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem – odstawiamy.
Śledzia kroimy na kawałki na 1 kęs.
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do ziemniaków dodajemy jajko i mąkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem – mieszamy.
Na patelnie wlewamy dość sporą ilość oleju – rozgrzewamy go. Na gorący olej kładziemy łyżką partię ciasta ziemniaczanego, formując małe placuszki – ogień zmniejszamy. Placuszki smażymy na nie dużym ogniu po 3-5 minut z każdej strony. Usmażone placuszki przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy je z nadmiaru tłuszczu.
Na każdym placuszku kładziemy łyżeczkę serka ziołowego a na nim pokrojone śledzie, dekorujemy koperkiem, oprószamy grubo zmielonym czarnym pieprzem – serwujmy na gorąco lub zimno.
Smacznego.
Śledzia kroimy na kawałki na 1 kęs.
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do ziemniaków dodajemy jajko i mąkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem – mieszamy.
Na patelnie wlewamy dość sporą ilość oleju – rozgrzewamy go. Na gorący olej kładziemy łyżką partię ciasta ziemniaczanego, formując małe placuszki – ogień zmniejszamy. Placuszki smażymy na nie dużym ogniu po 3-5 minut z każdej strony. Usmażone placuszki przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy je z nadmiaru tłuszczu.
Na każdym placuszku kładziemy łyżeczkę serka ziołowego a na nim pokrojone śledzie, dekorujemy koperkiem, oprószamy grubo zmielonym czarnym pieprzem – serwujmy na gorąco lub zimno.
Smacznego.