Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Placki ziemniaczane ze śledziem i twarożkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Prosty i pyszny pomysł na kolację czy przekąskę na imprezę. Chrupiące placki ziemniaczane z aromatycznym, ziołowym twarogiem i śledziem to bardzo fajna propozycja, polecam.

Placki ziemniaczane ze śledziem i twarożkiem

Składniki:

Placki ziemniaczane ze śledziem i twarożkiem

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane ze śledziem i twarożkiem
Twarożek przekładamy do miseczki i rozcieramy go ze śmietaną. Dodajemy posiekany koperek i szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem – odstawiamy.

Śledzia kroimy na kawałki na 1 kęs.

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do ziemniaków dodajemy jajko i mąkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem – mieszamy.

Na patelnie wlewamy dość sporą ilość oleju – rozgrzewamy go. Na gorący olej kładziemy łyżką partię ciasta ziemniaczanego, formując małe placuszki – ogień zmniejszamy. Placuszki smażymy na nie dużym ogniu po 3-5 minut z każdej strony. Usmażone placuszki przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy je z nadmiaru tłuszczu.

Na każdym placuszku kładziemy łyżeczkę serka ziołowego a na nim pokrojone śledzie, dekorujemy koperkiem, oprószamy grubo zmielonym czarnym pieprzem – serwujmy na gorąco lub zimno.

Smacznego.