Sposób przygotowania:
Sałatka makaronowa Eli ze szparagami
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku,odcedzić,przelać zimną wodą,odsączyć i ostudzić. Roszponkę umyć i odwirować w wirówce do sałaty. Szparagi umyć,obrać strugaczką ze skórki i odłamać zdrewniałe końcówki. Szparagi związać białą,bawełnianą nicią kuchenną. W wąskim,wysokim garnku zagotować wodę z solą i cukrem. Do wrzątku włożyć związany pęczek szparagów,główkami do góry. Główki szparagów powinny wystawać nad wrzątkiem. Szparagi ugotować aldente,wyjąć ze wrzątku i przelać zimną wodą. Ugotowane szparagi pokroić w 2-3 centymetrowe kawałki. Pomidory umyć,osuszyć i pokroić każdy na 12 pół krążków. Serek wiejski razem ze śmietanką przełożyć do miski,dodać czosnek granulowany,zioła dalmatyńskie,doprawić solą,pieprzem do smaku i wymieszać. Makaron włożyć do miski,dodać pokrojone szparagi,pomidory,roszponkę,dodać dosmaczony serek i wymieszać. Całość posypać płatkami czosnku. Jeśli ktoś nie lubi czosnku to może pominąć. Sałtkę od razu podawać. Smacznego!