Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Sałatka makaronowa z pieczoną cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pieczona cukinia, której nie wykorzystałam do innego dania, świetnie sprawdziła się jako składnik sałatki. Połączyłam ją z makaronem, oliwkami, fetą, pomidorkami koktajlowymi i sosem a'la sos tysiąca wysp.

Sałatka makaronowa z pieczoną cukinią Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sałatka makaronowa z pieczoną cukinią

 

Sposób przygotowania:

Sałatka makaronowa z pieczoną cukinią

Składnik 1 - cukinia

Sałatka makaronowa z pieczoną cukinią
Cukinię kroimy na cząstki i pieczemy w piekarniku

Cukinię kroimy w plastry, a te z kolei w ćwiartki lub ósemki, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Oprószamy ją solą i ziołami prowansalskimi, polewamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika (175 st. C) na 10 minut.

Składnik 2 - makaron

Sałatka makaronowa z pieczoną cukinią
Ugotowany makaron łączymy z pieczoną cukinią

Makaron gotujemy, odcedzamy, studzimy, łączymy z przestudzoną cukinią.

Składnik 3 - ser feta

Sałatka makaronowa z pieczoną cukinią
Kolejnym składnikiem sałatki jest ser feta

Ser feta kroimy w kostkę, dodajemy do cukinii i makaronu.

Składnik 4 - sos

Sałatka makaronowa z pieczoną cukinią
Sos z ketchupu i majonezu a;la sos tysiąca wysp

Robimy sos, łącząc ze sobą majonez, ketchup, oregano i bazylię.

Składnik 5- pomidorki

Sałatka makaronowa z pieczoną cukinią
Pomidorki koktajlowe

Pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki.

Składnik 6 - oliwki

Sałatka makaronowa z pieczoną cukinią
Ostatni składnik - oliwki

Oliwki odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą w salaterce.

Próbujemy, ewentualnie doprawiamy do smaku. Sałatkę możemy udekorować pomidorkami.