Sposób przygotowania:
Sałatka makaronowa z pieczoną cukiniąSkładnik 1 - cukinia

Cukinię kroimy w plastry, a te z kolei w ćwiartki lub ósemki, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Oprószamy ją solą i ziołami prowansalskimi, polewamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika (175 st. C) na 10 minut.
Składnik 2 - makaron

Makaron gotujemy, odcedzamy, studzimy, łączymy z przestudzoną cukinią.
Składnik 3 - ser feta

Ser feta kroimy w kostkę, dodajemy do cukinii i makaronu.
Składnik 4 - sos

Robimy sos, łącząc ze sobą majonez, ketchup, oregano i bazylię.
Składnik 5- pomidorki

Pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki.
Składnik 6 - oliwki

Oliwki odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą w salaterce.
Próbujemy, ewentualnie doprawiamy do smaku. Sałatkę możemy udekorować pomidorkami.