Sposób przygotowania:
Sałatka mięsno-ryżowa
Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Pieczone mięso kroimy w kostkę (zamiast mięsa można użyć również pieczonego drobiu, wędzonego drobiu lub resztek wędlin które nam zostają). Ogórek kroimy w sporą kostkę i łączymy z ryżem, kalafiorem, groszkiem i mięsem. Czosnek rozcieramy lub drobno kroimy, dodajemy do niego oliwę, sok z cytryny cukier i sól. Tak powstały sos lepiej zrobić wcześniej i wstawić do lodówki, żeby "przegryzł się". Sałatkę łączymy z sosem i dokładnie mieszamy. Dekorujemy ją drobno posiekaną natką pietruszki. Jeżeli nie mamy czasu na zrobienie sosu możemy zastąpić go majonezem lub sosem tatarskim.