Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Sałatka moskiewska Olivier

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Jest to danie kuchni rosyjskiej. Sałatka serwowana jest z okazji Nowego Roku. Nazwa sałatki pochodzi od jej wynalazcy Lucina Oliviera.

Sałatka moskiewska Olivier Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka moskiewska Olivier

 

  • 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka,
  • 2 ogórki konserwowe lub kiszone,
  • 4 jajka,
  • 4 ziemniaki,
  • 10 czarnych oliwek,
  • 100 g zielonego groszku,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • sól,
  • pieprz,
  • opcjonalnie 3 łyżki krabów w zalewie

Sposób przygotowania:

Sałatka moskiewska Olivier
Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Mięso z kurczaka kroimy w cienkie paski. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu obieramy je i kroimy w kostkę. Oliwki kroimy w krążki i ogórki kroimy w kostkę. Zielony groszek gotujemy w osolonej wodzie przez około 3 minuty, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Wszystkie składniki przekładamy do miski i łączymy z majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do sałatki można dodać mięso kraba. Sałatkę odstawiamy na co najmniej pól godziny do lodówki do przegryzienia. Podajemy z pieczywem. Smacznego :)
Sałatka moskiewska Olivier
Oliwki kroimy w krążki i ogórki kroimy w kostkę.
Sałatka moskiewska Olivier
Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę.
Sałatka moskiewska Olivier
Zielony groszek gotujemy w osolonej wodzie przez około 3 minuty.
Sałatka moskiewska Olivier
Wszystkie składniki przekładamy do miski i łączymy z majonezem.