Medyta

Medyta

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Sałatka na ciepło z batatem i rzeżuchą wodną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dietetyczna ale sycąca sałatka na ciepło z rzeżuchą wodną. Badania wykazują, że ta roślina pomaga zwalczać nowotwory.

Sałatka na ciepło z batatem i rzeżuchą wodną

Składniki:

Sałatka na ciepło z batatem i rzeżuchą wodną

 

  • 175 g batata (słodki ziemniak)
  • 175 g dyni
  • 130 g ciecierzycy z puszki
  • 30 g orzechów włoskich
  • 6 małych pomidorków koktajlowych
  • 1/4 świerzego ogórka
  • około 35 g rukwi wodnej (rzeżucha wodna)
  • 1 zielona cebulka
  • oliwa z oliwek ( 1 łyżka)
  • ocet balsamiczny ( 1 łyżka)

Sposób przygotowania:

Sałatka na ciepło z batatem i rzeżuchą wodną
Dynię i słodkiego ziemniaka gotować około 5 minut. Następnie pokroić w kostkę i ułożyć na blaszcze. Skropić oliwą i wstawić do piekarnika na 15 minut (190 stopni). W międzyczasie przygotowujemy resztę składników. Do miski wrzucamy pokrojone w kostkę pomidorki, ogórek, cebulkę oraz połamane orzechy włoskie. Dodajemy ciecierzycę, rzeżuchę (listki), oliwe z oliwek, ocet balsamiczny i mieszamy. Na koniec dodajemy dynię i ziemniaka z piekarnika i jeszcze raz mieszamy. Jak widać sałatka jest nawet bez odrobiny soli więc jest super zdrowa.

Tagi:

dynia bataty