Sposób przygotowania:
Sałatka owocowa z bitą śmietaną
Pomarańczę umyć, obrać ze skórki, podzielić na cząstki i jeśli błonka jest gruba i twarda to ją zdjąć. Cząstki pokroić na 2-3 kawałki. Banana obrać ze skóry, pokroić w plasterki. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, pokroić na kawałki. 2-3 truskawki pokroić w plasterki. Do miski wrzucić banany, pomarańcze i truskawki. Kilka plasterków bananów i truskawek odłożyć do dekoracji. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, osączyć. Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Dodać do owoców. Wymieszać. Śmietanę ubić z łyżką cukru pudru. Owoce nałożyć do miseczek, plasterkami udekorować brzegi. Posypać rodzynkami, nałożyć bita śmietanę. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Ostudzić. Posypać deser. Podawać od razu.