mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Sałatka pasterska.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna sałatka na każdą okazję.

Sałatka pasterska.

Składniki:

Sałatka pasterska.

 

  • Składniki na sałatkę:
  • 2 pory
  • 3 czerwone papryki
  • 10 dag czarnych drylowanych oliwek
  • 20 dag owczego sera
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka tymianku
  • 5 dag migdałów
  • Składniki na sos:
  • 4 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek oleju
  • Dodatkowo:
  • sól,pieprz i cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka pasterska.
Na początku pory umyj,dokładnie oczyść i pokrój w cienkie krążki. Na 2 minuty wrzuć do wrzącej wody, a następnie osącz i wysusz. Umytą i osuszoną paprykę i owczy ser pokrój w kostkę. Natkę i tymianek opłucz, osusz i drobno posiekaj. Migdały sparz, obierz, pokrój i upraż na suchej patelni. Następnie przygotuj sos. Wymieszaj w miseczce ocet winny z sokiem cytrynowym i olejem. Sos połącz z przygotowanymi składnikami na sałatkę. Do smaku dopraw sałatkę solą, pieprzem i cukrem.Przed podaniem warto sałatkę schłodzić w lodówce.Smacznego.