Sposób przygotowania:
Sałatka pieczarkowa w formie ciasta
Pieczarki umyć i gotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, pokroić w drobną kostkę, przyprawić pieprzem i zmieszać z 2 łyżkami majonezu. Jajka ugotować na twardo. Po wystudzeniu należy oddzielić żółtka od białek.
Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć białka, a po nich żółtka. Białka zmieszać z 2 łyżkami majonezu. Żółtka odłożyć na bok. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach i zmieszać z 3 łyżkami majonezu. Szczypiorek umyć i drobno posiekać.
Na blaszce lub desce ułożyć obok siebie 9 krakersów 3x3 w formie prostokąta. Na krakersy wyłożyć równomiernie masę masę serową, przykryć drugą warstwą krakersów. Kolejno wyłożyć równomiernie masę pieczarkową i przykryć warstwą krakersów.
Na wierzch wyłożyć masę z białek, na nią starte żółtka i posypać szczypiorkiem. Włożyć do lodówki na kilka godzin.
Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć białka, a po nich żółtka. Białka zmieszać z 2 łyżkami majonezu. Żółtka odłożyć na bok. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach i zmieszać z 3 łyżkami majonezu. Szczypiorek umyć i drobno posiekać.
Na blaszce lub desce ułożyć obok siebie 9 krakersów 3x3 w formie prostokąta. Na krakersy wyłożyć równomiernie masę masę serową, przykryć drugą warstwą krakersów. Kolejno wyłożyć równomiernie masę pieczarkową i przykryć warstwą krakersów.
Na wierzch wyłożyć masę z białek, na nią starte żółtka i posypać szczypiorkiem. Włożyć do lodówki na kilka godzin.