Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Sałatka rosyjska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciekawa sałatka można ją zrobić.

Sałatka rosyjska

Składniki:

Sałatka rosyjska

 

  • 25 dag buraków ćwikłowych
  • 25 dag ziemniaków
  • 10 dag marchwi
  • 15 dag ogórków kiszonych
  • 20 dag cebuli
  • 20 dag kapusty kiszonej
  • natka pietruszki, koper
  • Zaprawa:
  • 1/4 szklanki octu 6% owocowego
  • pół szklanki oleju
  • łyżka cukru
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Sałatka rosyjska
Buraki ćwikłowe umyć, zalać wrzątkiem i gotować 50 minut, po czym przełożyć do zimnej wody, obrać ze skóry i pokroić w ćwierć plasterki lub kostkę. Marchew umyć, obrać i ugotować osobno( w nie osolonej wodzie), schłodzić i pokroić jak buraki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, obrać i pokroić w nieco większą kostkę. Kapustę kiszoną posiekać a ogórki obrać ze skórki i pokroić drobno. Do rondla wlać olej i ocet doprawić, zagotować i ostudzić. Aby buraki nie zafarbowały sałatki należy skropić je olejem. Warzywa wszystkie połączyć, wlać zaprawę i delikatnie wymieszać (zamiast kwaśnej zaprawy można dać majonez). Na wierzchu posypać koperkiem lub natką pietruszki.

Tagi:

buraki