Sposób przygotowania:
Sałatka rosyjska
Buraki ćwikłowe umyć, zalać wrzątkiem i gotować 50 minut, po czym przełożyć do zimnej wody, obrać ze skóry i pokroić w ćwierć plasterki lub kostkę. Marchew umyć, obrać i ugotować osobno( w nie osolonej wodzie), schłodzić i pokroić jak buraki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, obrać i pokroić w nieco większą kostkę. Kapustę kiszoną posiekać a ogórki obrać ze skórki i pokroić drobno. Do rondla wlać olej i ocet doprawić, zagotować i ostudzić. Aby buraki nie zafarbowały sałatki należy skropić je olejem. Warzywa wszystkie połączyć, wlać zaprawę i delikatnie wymieszać (zamiast kwaśnej zaprawy można dać majonez). Na wierzchu posypać koperkiem lub natką pietruszki.