BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1298]

Sałatka ryżowa z mortadelą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dzisiaj polecam zwykłą, prostą sałatkę warzywną z dodatkiem mortadeli, o której większość z nas zapomniała. Zamiast drogiej kiełbasy dodałam zwykłą mortadelę i sałatka smakowała bardzo pysznie, szybko zniknęła ze stołu.

Sałatka ryżowa z mortadelą Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Sałatka ryżowa z mortadelą

 

  • ryż 2 woreczki,
  • mortadela 250 g,
  • jajka 4 szt,
  • marchew 3 szt,
  • pietruszka 3 szt,
  • ćwiartka selera,
  • groszek konserwowy 1 puszka,
  • kukurydza konserwowa 1 puszka,
  • ogórki kiszone 4 szt,
  • cebula 1 szt,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majonez według uznania,
  • dodatkowo ;
  • liście sałaty kilka szt,

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa z mortadelą
Ryż ugotować według opisu na opakowaniu,po ugotowaniu przepłukać zimną wodą i odsączyć na sicie. Mortadelę pokroić w plastry, a następnie w kostkę. Marchew, pietruszkę oraz seler ugotować do miękkości, po ugotowaniu obrać i pokroić w kostkę, to samo zrobić z cebulą obrać i pokroić.

Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w większą kostkę. Ogórki pokroić w kostkę. Groszek konserwowy oraz kukurydzę konserwową odsączyć z zalewy na sicie.

Ryż przełożyć do miski dodać pokrojoną mortadelę oraz pozostałe przygotowane składniki. Do całości dodać majonez przyprawić do smaku pieprzem i solą.

Następnie dokładnie wymieszać.

Podawać na sałacie zielonej.
Sałatka ryżowa z mortadelą
Ryż ugotować w osolonej wodzie,po ugotowaniu przepłukać zimną wodą i odsączyć na sicie
Sałatka ryżowa z mortadelą
Do ugotowanego ryżu dodać pokrojoną mortadelę
Sałatka ryżowa z mortadelą
Dodać odsączony groszek konserwowy i kukurydzę
Sałatka ryżowa z mortadelą
Dodać pozostałe przygotowane wcześniej składniki
Sałatka ryżowa z mortadelą
Do całości dodać majonez ,doprawić pieprzem i solą
Sałatka ryżowa z mortadelą
Całość dokładnie wymieszać i podawać na sałacie zielonej