Sposób przygotowania:
Sałatka satelitarna
Zaczynasz kroić i tak:
* ziemniaki - w słupki 1,5x1,5 cm i następnie plasterki 1-2 mm, dopraw ziołami po 10 min wymieszaj z olejem
i odstaw; .
* ogórki- jeśli skórka twarda obierz i pokrój wzdłuż na 4 następnie jak najcieniej w plasterki. Jeśli masz mniejsze ogórki możesz na pół wzdłuż zamiast na 4;
* cebulę- w jak najcieńsze "piórka" i lekko posyp cukrem(!) odstaw na 10 min;
* jajka- w kostkę (krajarką do jaj?).
Teraz dopraw ziołami, pieprzem solą(lepiej mniej soli) połącz wszystko w całość, dokładnie wymieszaj, w miarę delikatnie ... i to jest BAZA .
SATELITY: nie będę powtarzać „pokrój”,a potem każdą pozycję osobno pokrojoną wrzucaj w miseczki:
- śledzie w paski 2-4 mm;
- kurczaka porwij na włókna niezbyt drobne (możesz pokroićw kostkę ok 1cm) i od razu posyp lekko curry;
- parówkę bez przecinania wzdłuż, na cieniutkie plasterki (do 1,5 mm), podziel na 2 części, jedną wymieszaj z niewielką ilością sosu sojowego;(masz od razu 2”satelity”!)
*dodatki z puszek, słoików czy krewetki odsącz;
> por w cienkie piórka, lekko posyp cukrem jak cebulę (sprawdzone!);
> paprykę w kostki 0,5-1,0 cm;(możesz połączyć wszystkie kolory, a możesz osobno!).
> brokuły i kalafior podziel na drobne różyczki, sparz wrzątkiem i od razu wystudź w zimnej(przegotowanej z kostkami lodu!) wodzie.
Każdego "satelitę" osobno,- teraz możesz posolić w miarę potrzeby, dodać przyprawy , jeśli masz zioła świeże możesz dodać - połącz z majonezem w małych(?) miseczkach ustaw dookoła BAZY, w każdej łyżkę i każdy komponuje "swoją" sałatkę
SMACZNEGO, aha majonez kolorowy rób wg własnego widzimisię lub podaj osobno.
Kiedyś zrobiłem taką na swoje imieniny do pracy: ok 30-40 osób >10-15 kg samej BAZY!!!! ...do domu przywiozłem puste naczynia.
Ilość sałatek w ten sposób skomponowanych przez biesiadników nie ma ograniczenia.
* ziemniaki - w słupki 1,5x1,5 cm i następnie plasterki 1-2 mm, dopraw ziołami po 10 min wymieszaj z olejem
i odstaw; .
* ogórki- jeśli skórka twarda obierz i pokrój wzdłuż na 4 następnie jak najcieniej w plasterki. Jeśli masz mniejsze ogórki możesz na pół wzdłuż zamiast na 4;
* cebulę- w jak najcieńsze "piórka" i lekko posyp cukrem(!) odstaw na 10 min;
* jajka- w kostkę (krajarką do jaj?).
Teraz dopraw ziołami, pieprzem solą(lepiej mniej soli) połącz wszystko w całość, dokładnie wymieszaj, w miarę delikatnie ... i to jest BAZA .
SATELITY: nie będę powtarzać „pokrój”,a potem każdą pozycję osobno pokrojoną wrzucaj w miseczki:
- śledzie w paski 2-4 mm;
- kurczaka porwij na włókna niezbyt drobne (możesz pokroićw kostkę ok 1cm) i od razu posyp lekko curry;
- parówkę bez przecinania wzdłuż, na cieniutkie plasterki (do 1,5 mm), podziel na 2 części, jedną wymieszaj z niewielką ilością sosu sojowego;(masz od razu 2”satelity”!)
*dodatki z puszek, słoików czy krewetki odsącz;
> por w cienkie piórka, lekko posyp cukrem jak cebulę (sprawdzone!);
> paprykę w kostki 0,5-1,0 cm;(możesz połączyć wszystkie kolory, a możesz osobno!).
> brokuły i kalafior podziel na drobne różyczki, sparz wrzątkiem i od razu wystudź w zimnej(przegotowanej z kostkami lodu!) wodzie.
Każdego "satelitę" osobno,- teraz możesz posolić w miarę potrzeby, dodać przyprawy , jeśli masz zioła świeże możesz dodać - połącz z majonezem w małych(?) miseczkach ustaw dookoła BAZY, w każdej łyżkę i każdy komponuje "swoją" sałatkę
SMACZNEGO, aha majonez kolorowy rób wg własnego widzimisię lub podaj osobno.
Kiedyś zrobiłem taką na swoje imieniny do pracy: ok 30-40 osób >10-15 kg samej BAZY!!!! ...do domu przywiozłem puste naczynia.
Ilość sałatek w ten sposób skomponowanych przez biesiadników nie ma ograniczenia.
Dutkiewicz
btw: Kaziu jak to jest latwe to az strach pomyslec co u Ciebie jest srednie lub trudne. Z niecierpliwością czekam na zdjęcie.
45Kazik
No wiesz ... trzeba posiekać nieco nożem i pogłówkować nad satelitami tzn. ile ma ich być, no i potem ocenić na ile udane przyjęcie, a i przepisoceni, i tu moze być TA"średnia trudność" ;)))
Odpada tylko kłopot z przechowaniem resztek ... ;))
karita
Jak dla mnie to opis zakręcony i mało zrozumiały. Niepotrzebne gwiazdki, średniki, nawiasy. Za dużo tego. Mówione brzmiałoby lepiej, bo potocznie, zaś opis powinien być dokładny, ale zwięzły i konkretny.