Sałatka satelitarna

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Sałatka nadaje się tak na szwedzki stół jak i na "normalne" przyjęcie, party lub grilowe "zgromadzenie" przyjaciół

Sałatka satelitarna

Składniki:

Sałatka satelitarna

 

  • B A Z A:
  • 1,5 kg ziemniaków gotowanych w 
  • mundurkach w osolonej wodzie; 
  • 0,5 kg ogórków kiszonych twardych średniej wielkości (najlepiej własne);
  • 0,2 kg cebuli (niezbyt dużej);
  • 4-5 jaj na twardo:
  • 100 ml oleju słonecznikowego;
  • oregano, bazylia, (mogą być świeże) szałwia susz., pieprz   zielony;
  • ¼ łyżeczki mielonego cząbru;
  • 50 ml musztardy(dowolnej);
  • 400 ml majonezu (może być tańszy);
  • sól dodatkowo niekoniecznie,

 

  • S A T E L I T Y
  • śledź (wymoczony), może być z oleju; 
  • pierś kurczaka ( ugotowanego); 
  • parówki cienkie;
  • każdego ze składników po ok 0,2 kg

 

  • Również ,po 1 opakowaniu (słoik,  puszka):  
  • krewetki;;
  • groszek;
  • kukurydza;
  • fasola czerwona;
  • kapary.
  • Dodatkowo:
  • > por;
  • > papryka świeża(po1 z koloru);
  • > brokuły
  • > kalafior.
  •  Popuścić wodze fantazji, ja wyznaję zasadę:jedzą najpierw oczy...
  • Majonez dodatkowo też będzie potrzebny, ilość uzależniona od ilości „satelitów”.
  •  Możesz w rezerwie mieć paprykę słodką mieloną i łyżeczkę szpinaku zmiksowanego, do zabarwienia majonezów.
  • PONADTO:
  • pieprz zielony świeżo mielony, curry mielone, cukier, sól, sos sojowy.
  •   Śledzi proponuję więcej, na ile znam życie to ten zniknie najszybciej.      

Sposób przygotowania:

Sałatka satelitarna
Zaczynasz kroić i tak:
* ziemniaki - w słupki 1,5x1,5 cm i następnie plasterki 1-2 mm, dopraw ziołami po 10 min wymieszaj z olejem
i odstaw; .
* ogórki- jeśli skórka twarda obierz i pokrój wzdłuż na 4 następnie jak najcieniej w plasterki. Jeśli masz mniejsze ogórki możesz na pół wzdłuż zamiast na 4;
* cebulę- w jak najcieńsze "piórka" i lekko posyp cukrem(!) odstaw na 10 min;
* jajka- w kostkę (krajarką do jaj?).
Teraz dopraw ziołami, pieprzem solą(lepiej mniej soli) połącz wszystko w całość, dokładnie wymieszaj, w miarę delikatnie ... i to jest BAZA .

SATELITY: nie będę powtarzać „pokrój”,a potem każdą pozycję osobno pokrojoną wrzucaj w miseczki:
- śledzie w paski 2-4 mm;
- kurczaka porwij na włókna niezbyt drobne (możesz pokroićw kostkę ok 1cm) i od razu posyp lekko curry;
- parówkę bez przecinania wzdłuż, na cieniutkie plasterki (do 1,5 mm), podziel na 2 części, jedną wymieszaj z niewielką ilością sosu sojowego;(masz od razu 2”satelity”!)
*dodatki z puszek, słoików czy krewetki odsącz;
> por w cienkie piórka, lekko posyp cukrem jak cebulę (sprawdzone!);
> paprykę w kostki 0,5-1,0 cm;(możesz połączyć wszystkie kolory, a możesz osobno!).
> brokuły i kalafior podziel na drobne różyczki, sparz wrzątkiem i od razu wystudź w zimnej(przegotowanej z kostkami lodu!) wodzie.
     Każdego "satelitę" osobno,- teraz możesz posolić w miarę potrzeby, dodać przyprawy , jeśli masz zioła świeże możesz dodać -  połącz z majonezem w małych(?) miseczkach ustaw dookoła BAZY, w każdej łyżkę i każdy komponuje "swoją" sałatkę
          SMACZNEGO, aha majonez kolorowy rób wg własnego widzimisię lub podaj osobno.
Kiedyś zrobiłem taką na swoje imieniny do pracy: ok 30-40 osób >10-15 kg samej BAZY!!!! ...do domu przywiozłem puste naczynia.
Ilość sałatek w ten sposób skomponowanych przez biesiadników nie ma ograniczenia.