Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Sałatka śledziowa po szwedzku II

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać z białym pieczywem.

Sałatka śledziowa po szwedzku II

Składniki:

Sałatka śledziowa po szwedzku II

 

  • 6 filetów ze śledzia solonego
  • 30 dag ugotowanych ziemniaków
  • 25 dag buraczków konserwowych (ze słoika)
  • 20 dag gotowanego mięsa drobiowego
  • 3 kwaśne jabłka
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 2 małe ogórki małosolne lub konserwowe
  • 1 średnia cebula
  • 100 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka śledziowa po szwedzku II
Śledzia wymoczyć w wodzie. Osuszyć. Pokroić na małe kawałki. Ziemniaki, buraczki i gotowane mięso drobiowe pokroić w kostkę. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę. Pokropić sokiem z cytryny. Obraną cebulę, jajko i ogórki drobno posiekać. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem winnym do smaku. Dodać śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Sałatkę odstawić w chłodne miejsce na ok.1/2 godz.