Sposób przygotowania:
Sałatka śledziowa w marchewkowym kominku
Warzywa obieramy ze skórki. Dwie marchewki odkładamy do dekoracji. Pozostałe warzywa kroimy w kostkę jak na sałatkę warzywną. Do warzyw dodajemy posiekane korzenne płaty śledziowe. Dodajemy posiekaną cebulę (po uprzednim obraniu), pokrojone ogórki. Z majonezu, jogurtu i musztardy przygotowujemy sos. Dodajemy go do warzyw z śledziem. Mieszamy sałatkę i doprawiamy pieprzem i chili do smaku. Przygotowujemy 4 filiżanki. Marchewkę kroimy na części o wysokości filiżanek. Kroimy marchewki w paseczki, układamy je na ściankach filiżanek.W środek wkładamy sałatkę, ubijamy delikatnie. Wywracamy sałatkę w kominku na talerz, dekorujemy talerze marchewką i kiełkami.