Sposób przygotowania:
Sałatka śledziowa warstwowa
Filety śledziowe zamoczyć na godzinę w zimnej wodzie ( o ile są mocno solone). Następnie pokroić w mniejsze kawałki włożyć do miski oprószyć pieprzem i roztłuczoną kolendrą. Zostawić na 15 minut.
Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Cebule obrać również pokroić w kostkę.
Do szklanej salaterki układać warstwami - część śledzi, na śledzie ogórek konserwowy, na ogórek pokrojoną cebule. Warstwę skropić sokiem z cytryny. Nałożyć następną warstwę i tak do wyczerpania składników. Na samym wierzchu ma być cebula.
Całość zalać oliwą, śledzie mają być zakryte.
Sałatkę udekorować pokrojonym ogórkiem i kawałkami śledzika oraz cebulką zielona.
Można dodać pieprzu cytrynowego.
Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Cebule obrać również pokroić w kostkę.
Do szklanej salaterki układać warstwami - część śledzi, na śledzie ogórek konserwowy, na ogórek pokrojoną cebule. Warstwę skropić sokiem z cytryny. Nałożyć następną warstwę i tak do wyczerpania składników. Na samym wierzchu ma być cebula.
Całość zalać oliwą, śledzie mają być zakryte.
Sałatkę udekorować pokrojonym ogórkiem i kawałkami śledzika oraz cebulką zielona.
Można dodać pieprzu cytrynowego.
gusia1000
BozenaMatuszczyk
Dziękuję serdecznie;)
gosia56