BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 815]

Sałatka śledziowa warstwowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna sałatka ze filetów śledziowych w połączeniu z ogórkiem, cebulą i innymi dodatkami smakuje pysznie i kusząco.

Sałatka śledziowa warstwowa

Składniki:

Sałatka śledziowa warstwowa

 

  • filety śledziowe Matyjasy 6 -7 filetów,
  • cebula 2 szt,
  • ogórki konserwowe 6 szt,
  • pieprz do smaku,
  • kolendra 1/2 łyżeczki,
  • sok z cytryny 1/2 szt,
  • oliwa do zalania śledzi,

Sposób przygotowania:

Sałatka śledziowa warstwowa
Filety śledziowe zamoczyć na godzinę w zimnej wodzie ( o ile są mocno solone). Następnie pokroić w mniejsze kawałki włożyć do miski oprószyć pieprzem i roztłuczoną kolendrą. Zostawić na 15 minut.

Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Cebule obrać również pokroić w kostkę.

Do szklanej salaterki układać warstwami - część śledzi, na śledzie ogórek konserwowy, na ogórek pokrojoną cebule. Warstwę skropić sokiem z cytryny. Nałożyć następną warstwę i tak do wyczerpania składników. Na samym wierzchu ma być cebula.

Całość zalać oliwą, śledzie mają być zakryte.

Sałatkę udekorować pokrojonym ogórkiem i kawałkami śledzika oraz cebulką zielona.

Można dodać pieprzu cytrynowego.