Sposób przygotowania:
Sałatka śledziowa warstwowaETAP 1:
Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie kilka godzin. Jajko gotuję na twardo.
ETAP 2:
Marchewkę wykorzystałam z gotowania bulionu warzywnego. śledzie kroję paski małe, połowę przekładam do miski, dodaję śmietanę jedną łyżkę, jabłko pokrojone, cebulę pokrojoną drobno, natkę, sól, pieprz i mieszam.
W miseczce układam folię spożywczą i mocno dociskam do brzegów.
ETAP 3:
Na samym dnie wykładam śledzie w śmietanie, następnie dodaję startą na tarce jarzynowej marchewkę.
ETAP 4:
Pozostałe śledzie kroję tez w paski, dodaję pokrojonego w mała kostkę buraka, można dodać też trochę jabłka, doprawiam sola, pieprzem, dodaję łyżkę śmietany. Mieszam i wykładam na marchewkę. Przykrywam folią spożywczą i dociskam.
Wstawiam do lodówki na godzinę. Wyjmuję bezpośrednio na talerz, dekoruję natką pietruszki, gwiazdkami z buraka, na górze ścieram jajko ugotowane na twardo.