Sposób przygotowania:
Warstwowa sałatka śledziowa z ciecierzycą i burakiETAP 1:
Na dno pucharka,małej miski lub ozdobnego słoika wsypać wystudzoną ciecierzycę ( można użyć ciecierzycy z puszki).
ETAP 2:
Umyty i osuszony por pokroić w cienkie krążki. Ułożyć na ciecierzycy i oprószyć solą. Zimnego buraka pokroić w małą kostkę.
Wyłożyć jako kolejną warstwę.
ETAP 3:
Śledzie odsączyć z zalewy i również pokroić w małą kostkę. Położyć na buraczku.
ETAP 4:
Obraną pomarańczę wyfiletować ( najlepiej robić to nad małą miseczką, aby zebrać sok,który będzie spływał podczas odcinania małych kawałków owocu).
To co zostanie po wyfiletowaniu pomarańcza odcisnąć z soku. Fileciki pokroić na połówki i ułożyć na wierzchu sałatki.
Dressing:
Do otrzymanego soku pomarańczowego, dodać ocet i miód. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem i ponownie wymieszać.
Delikatnie wlać dressing do sałatki i wstawić sałatkę na 2-3 godziny do lodówki.
SylaUla
monikaT83
lukrowanepierniczki