Sposób przygotowania:
Sałatka śledziowa z buraczkami i salsą
Buraki obrać, opłukać i obgotować we wrzątku,a potem wyjąć i pokroić w kostkę lub plasterki, Śledzie wyjąć z zalewy i namoczyć w letniej wodzie, aby nie były za słone lub zalatujące octem oraz odsączyć i pokroić na kawałki lub w paski. Kukurydzę wyjąć i odsączyć na sitku. salsę można też zrobić samemu ze świeżych papryk pokrojonych w kostkę, ketchupu pomidorowego, oliwy vineagrete oraz sosu śliwkowego pikantnego i wymieszać. To taki mój pomysł.
Składniki układać warstwowo na dnie szklanej i dużej salaterki: najpierw warstwa śledzi, kukurydzy, salsy, buraczków i od nowa tak samo. Można schłodzić sałatkę przed podaniem lub od razu podać.
Składniki układać warstwowo na dnie szklanej i dużej salaterki: najpierw warstwa śledzi, kukurydzy, salsy, buraczków i od nowa tak samo. Można schłodzić sałatkę przed podaniem lub od razu podać.