Sposób przygotowania:
Sałatka śledziowa z buraczkami i orzechami
Ziemniaki oraz buraczki czerwone w osobnych naczyniach gotujemy w mundurkach do miękkości, następnie ostudzone obieramy ze skórek. Filety namaczamy w wodzie przez 2-3 godziny aby pozbyć się nadmiaru soli. Jajka gotujemy na twardo i obieramy z łupinek. Następnie wszystkie składniki (ziemniaki, buraczki, śledzie, jajka i cebulę) kroimy w zgrabną kostkę, natomiast orzechy dość grubo siekamy.
Do miski przekładamy wszystkie składniki, dodajemy również majonez oraz nieco soli i pieprzu do smaku - mieszamy. ja gotową sałatkę przełożyłam do filiżanki, po czym szybko odwracając powstał na talerzu taki ładny kształt sałataki. Sałatka jest najlepsza gdy postoi w lodówce tak ok. 2h, wszystkie składniki się dobrze połączą a orzeszki nieco zmiękną.
Do miski przekładamy wszystkie składniki, dodajemy również majonez oraz nieco soli i pieprzu do smaku - mieszamy. ja gotową sałatkę przełożyłam do filiżanki, po czym szybko odwracając powstał na talerzu taki ładny kształt sałataki. Sałatka jest najlepsza gdy postoi w lodówce tak ok. 2h, wszystkie składniki się dobrze połączą a orzeszki nieco zmiękną.
agabi22