Sposób przygotowania:
Sałatka śledziowa z jabłkiem i burakami
Buraczki i ziemniaki gotujemy w osolonej w mundurkach wodzie aż do miękkości. Po ugotowaniu obieramy je. Buraczki ścieramy na tarce, na grubych oczkach, zaś ziemniaki kroimy w kostkę. Z buraków odciskamy nadmiar soku. Dodajemy do nich pokrojoną drobno cebulkę i doprawiamy solą, pieprze, cukrem i octem jabłkowym do smaku. Można dodać również odrobinę oliwy z oliwek. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w kostkę. Śledzie kroimy w cienkie paski. W misce mieszamy ze sobą ziemniaki, ogórki, śledzie, natkę pietruszki, odsączony groszek konserwowy i jabłko. Majonez i jogurt mieszamy ze sobą, doprawiamy pieprzem i łączymy ze składnikami znajdującymi się w miseczce. W półmisku układamy na przemian buraczki i śledzie z sosem. Przed podaniem dekorujemy natką. Życzę smacznego ;)
szpileczka