Sposób przygotowania:
Sałatka śledziowo-pomidorowa z rodzynkami
Pokrojoną w piórka cebulę zeszklić na oleju, ale nie rumienić. Dodać pieczarki pokrojone w plasterki, grubo utartą marchewkę i seler, rodzynki i przyprawy. Razem smażyć kilka minut stałe mieszając, podlać niewielką ilością gorącej wody i poddusić, aby warzywa lekko zmiękły ale pozostały jędrne. Dodać ketchup połączony z dobrej jakości pastą pomidorową. W razie konieczności podlać wodą. Doprawić do smaku i pozostawić do przestygnięcia.
W słoiku lub innym zamykanym naczyniu układać warstwowo kawałki śledzi przekładając lekko ciepłym sosem pomidorowym.
Odstawić do lodówki na 12-24 godziny.
W słoiku lub innym zamykanym naczyniu układać warstwowo kawałki śledzi przekładając lekko ciepłym sosem pomidorowym.
Odstawić do lodówki na 12-24 godziny.