Sposób przygotowania:
Ryba po grecku z włoszczyznąPrzygotować jarzyny - umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce, albo wykorzystać gotową mieszankę krojonej w słupki włoszczyzny.
Na dużej patelni rozgrzać olej, przesmażyć posiekaną cebulę, po czym dodać rozdrobnione warzywa. Lekko posolić, dodać ziele angielskie, liście laurowe i pieprz - przesmażyć stale mieszając, potem podlać wodą, nakryć pokrywką i dusić do miękkości. Do miękkich jarzyn dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, paprykę, cukier i czosnek.
W międzyczasie przygotować filety rybne - posypać solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i obtoczyć w mące pszennej, zanurzyć w roztrzepanym jajku, a na koniec opanierować w tartej bułce. Usmażyć na rumiano.
W naczyniu żaroodpornym układać warstwami gorące jarzyny i rybę (pierwsza i ostatnia warstwa to warzywa) - wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na pół godziny.