Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Ryba po grecku z włoszczyzną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jedno z tych dań, które świetnie nadają się do jedzenia zarówno na ciepło jak i na zimno. Dobrze smakuje zapieczona w piekarniku lub wyjęta wprost lodówki. Moja ulubiona wersja jest na zimno z dodatkiem chleba z masełkiem.

Ryba po grecku z włoszczyzną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba po grecku z włoszczyzną

 

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku z włoszczyzną
Przygotować jarzyny - umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce, albo wykorzystać gotową mieszankę krojonej w słupki włoszczyzny. 

Na dużej patelni rozgrzać olej, przesmażyć posiekaną cebulę, po czym dodać rozdrobnione warzywa. Lekko posolić, dodać ziele angielskie, liście laurowe i pieprz - przesmażyć stale mieszając, potem podlać wodą, nakryć pokrywką i dusić do miękkości. Do miękkich jarzyn dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, paprykę, cukier i czosnek.

W międzyczasie przygotować filety rybne - posypać solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i obtoczyć w mące pszennej, zanurzyć w roztrzepanym jajku, a na koniec opanierować w tartej bułce. Usmażyć na rumiano.

W naczyniu żaroodpornym układać warstwami gorące jarzyny i rybę (pierwsza i ostatnia warstwa to warzywa) - wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na pół godziny.  
Ryba po grecku z włoszczyzną
Jarzyny poddusić z przyprawami i pastą pomidorową.
Ryba po grecku z włoszczyzną
Filety rybne przyprawić i panierować jak kotlety.
Ryba po grecku z włoszczyzną
Rybę usmażyć na rumiano na oleju rzepakowym.
Ryba po grecku z włoszczyzną
W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami jarzyny i rybę.