reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Książka Kucharska: Domowe przetwory z warzyw

Sałatka szwedzka na zimę

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Nasza ulubiona- schodzi jak ciepłe bułeczki i to nie tylko do obiadu:) nie wymaga dużo pracy, a na pewno przyda nam się w zimie.

Sałatka szwedzka na zimę Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sałatka szwedzka na zimę

 

  • Składniki na 6 słoików 1/2 litrowych

 

 

  • 1 1/2 l zimnej wody

 

  • 1/2 szklanki soli nie jodowanej

 

  • Zalewa:

 

  • 1 1/4 szklanki octu jabłkowego

 

  • 2,5 szklanki przegotowanej i zimnej wody

 

  • Dodatkowo na każdy słoik

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka szwedzka na zimę
Ogórki dokładnie myjemy, kroimy w plasterki- można np Kaśką, ale na tych grubszych. Na tarce robi się sieczka- nie polecam. Ogórki solimy i zalewamy wodą- mieszamy do rozpuszczenia soli i odstawiamy na minimum 4 godziny. Odcedzamy dokładnie na durszlaku. Składniki zalewy mieszamy. Do każdego słoiczka wsypujemy gorczycę i wkładamy czosnek, dodajemy odcedzone ogórki ale nie za dużo i nie ubijamy. Dokładnie oczyszczamy górę słoika, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut od zagotowania sie słoików. 
Sałatka szwedzka na zimę
Etap 1 ogórki najlepiej pokroić ręcznie lub użyć robot typu Kasia- na tarce robi się sieczka
Sałatka szwedzka na zimę
Etap 2ogórków dodajemy do 2/3 wysokości i nie ubijamy zbyt mocno- nie dojdzie zaprawa i ogórki będą nie dobre