Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Sałatka Szwedzka wg Koper

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna ogórkowa sałatka zamknięta w słoiczkach

Sałatka Szwedzka wg Koper Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sałatka Szwedzka wg Koper

 

  • 2kg ogórków gruntowych
  • 2 l wody
  • ½ szklanki soli kamiennej
  • Zalewa:
  • 1,5 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 3,5 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • Dodatki:
  • 2 marchewki
  • Biała gorczyca (po ½ łyżeczki na słoiczek)
  • Goździki (po 2 sztuki na słoiczek)
  • Ziele angielskie (po 2 sztuki na słoiczek)
  • Pieprz czarny ziarnisty (po 3 sztuki na słoiczek)

 

Sposób przygotowania:

Sałatka Szwedzka wg Koper
Ogórki po bardzo dokładnym umyciu kroimy na cieniutkie plasterki. Wodę mieszamy z solą i zalewamy ogórki. Odstawiamy na 2 godziny, potem zlewamy całą wodę, ogórki wrzucamy na sitko lub durszlak i czekamy aż cała woda się odsączy. W międzyczasie przygotowujemy słoiki. Powinny być dokładnie umyte i wyparzone (moje słoiki miały ok. 0,3l pojemności). Marchewki obieramy, myjemy i kroimy na bardzo cieniutkie plasterki. Do każdego ze słoików wkładamy trochę marchewki, gorczycę, ziele angielskie, goździki i pieprz. Zapełniamy je mniej więcej do ¾ wysokości ogórkami. Przygotowujemy zalewę, podgrzewając, wodę zmieszaną z octem i cukrem. Gorącą zalewą wypełniamy słoiki, dokładnie zakręcamy, pasteryzujemy przez 10 minut i stawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
Sałatka Szwedzka wg Koper
W słoikach układamy marchewkę i dodatki
Sałatka Szwedzka wg Koper
Dokładamy ogórki zalewamy zalewą i zakręcamy
Sałatka Szwedzka wg Koper
Słoiki powinny stygnąć do góry dnem na ściereczce