Sposób przygotowania:
Sałatka Szwedzka wg Koper
Ogórki po bardzo dokładnym umyciu kroimy na cieniutkie plasterki. Wodę mieszamy z solą i zalewamy ogórki. Odstawiamy na 2 godziny, potem zlewamy całą wodę, ogórki wrzucamy na sitko lub durszlak i czekamy aż cała woda się odsączy. W międzyczasie przygotowujemy słoiki. Powinny być dokładnie umyte i wyparzone (moje słoiki miały ok. 0,3l pojemności). Marchewki obieramy, myjemy i kroimy na bardzo cieniutkie plasterki. Do każdego ze słoików wkładamy trochę marchewki, gorczycę, ziele angielskie, goździki i pieprz. Zapełniamy je mniej więcej do ¾ wysokości ogórkami. Przygotowujemy zalewę, podgrzewając, wodę zmieszaną z octem i cukrem. Gorącą zalewą wypełniamy słoiki, dokładnie zakręcamy, pasteryzujemy przez 10 minut i stawiamy do góry dnem do ostygnięcia.