misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe przetwory

Sałatka trzy kolory

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moja rodzina uwielbia wszelkiego rodzaju sałatki do obiadu. Zaczynając od tych ze świeżych sezonowych warzyw, a kończąc na tych które zaprawiamy do słoików letnią porą. Ta sałatka jest bardzo smaczna i kolorowa. Pełna letnich warzyw z działki.

Sałatka trzy kolory Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Sałatka trzy kolory

 

  • 2 kg kapusty
  • 700 g czerwonej papryki
  • 600 g patisona

 

  • Zalewa:
  • 2 l wody
  • 1 szkl. cukru
  • 125 ml octu 1%
  • 3 łyżki soli

 

Sposób przygotowania:

Sałatka trzy kolory
Papryki oraz patisona dokładnie myjemy i osuszamy. Z papryki wyjmujemy gniazda nasienne i usuwamy błonki. Z patisona jeśli to konieczne wyjmujemy pestki ( ja musiałam) i obieramy ( nie obierałam). Z kapusty zdejmujemy zewnętrzne liście.

Paprykę kroimy na cienkie paseczki, patisona na cienkie plasterki, a kapustę drobno szatkujemy. Warzywa przekładamy do sporej miski, posypujemy solą i odstawiamy na 5 godzin.

Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i studzimy.

Z warzyw odlewamy wytworzony sok. Do słoików wlewamy olej, dajemy liść laurowy i 2-3 angielskie ziela. Wlewamy trochę zalewy i wkładamy dobrze odciśnięte warzywa, które dobrze dociskamy.

Zalewą uzupełniamy słoiki. Pasteryzujemy 15 minut. Następnie odwracamy do góry dnem do całkowitego ostudzenia.

Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Sałatka trzy kolory
Pokrojone warzywa przekładamy do sporej miski
Sałatka trzy kolory
Umieszczone w misce warzywa posypujemy solą
Sałatka trzy kolory
Zawartość miski bardzo dokładnie mieszamy
Sałatka trzy kolory
Do słoików dajemy olej liść laurowy i angielskie ziele
Sałatka trzy kolory
Do słoików dajemy odsączone z soku warzywa
Sałatka trzy kolory
Słoiki uzupełniamy zalewą
Sałatka trzy kolory
Pasteryzujemy 15 minut
Sałatka trzy kolory
Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu