misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Sałatka trzykolorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Trzy kolorowa, pyszna sałatka do słoika, której bazą jest cukinia.

Sałatka trzykolorowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sałatka trzykolorowa

 

Sposób przygotowania:

Sałatka trzykolorowa
Cukinię myjemy i razem ze skórką ścieramy na tarce na dużych oczkach (najlepsza jest taka mała, bez pestek). Lekko solimy. Odstawiamy by puściła sok. Marchewkę obieramy i również ścieramy na grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. Z cukinii odlewamy sok. Można ją lekko docisnąć jeśli jest zbyt "mokra". Wszystkie warzywa mieszamy. Nakładamy do wyparzonych słoiczków lekko dociskając. Wodę, cukier, ocet zagotowujemy z przyprawami. Należy dodać tyle lisków laurowych by w każdym słoiczku znalazł się jeden. Gorącą zalewę wlewamy do słoiczków z sałatką i od razu zakręcamy. Pasteryzujemy około 15 minut. Smacznego!
Sałatka trzykolorowa
Cukinie i marchewkę ścieramy na tarce a cebulę kroimy w piórka
Sałatka trzykolorowa
po odciśnięciu cukinii z nadmiaru soku wszystkie warzywa mieszamy
Sałatka trzykolorowa
Składniki zalewy gotujemy i wlewamy do słoiczków z sałatką

Tagi:

cukinia