bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Sałatka w barwach lata słodko-pikantna

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

w sałatce mieszają się smak słodki, kwaśny i pikantny, czyli wszystko to co lubię.

Sałatka w barwach lata słodko-pikantna Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sałatka w barwach lata słodko-pikantna

 

 

  • sos:
  • papryczka chilli
  • sok z 1/2 limonki
  • kilka gałązek kolendry lub natki
  • 2 łyżki sosu chilli
  • łyżeczka startego imbiru
  • szczypta cukru do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka w barwach lata słodko-pikantna
Pierś z kurczaka ponacinać. Połączyć olej arachidowy i olej sezamowy i wysmarować nimi pierś z kurczaka. Rozgrzać patelnie grillową i usmażyć pierś. Pokroić na plastry. Kolendrę drobno posiekać (ja siekam bardzo drobno), łączę z pozostałymi składnikami i zmiksować razem na gładki sos. Mango obrać i pokroić w cienkie plastry. Ogórka obrać na cienkie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. Paprykę pokroić w paski, dymkę posiekać. Składniki włożyć do miseczki, dorzucić orzechy i polać sosem, wymieszać. Wyłożyć na talerz, na górę położyć plastry piersi, polać delikatnie sosem i posypać posiekaną dymką lub kolendrą. Smacznego.
Sałatka w barwach lata słodko-pikantna
Sałatka słodko-pikantna z piersią kurczaka i ogórkiem i mango