iwona3004

iwona3004

Szef Kuchni
[Przepisów: 74]

Sałatka w zalewie octowej.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo dobry dodatek do obiadu lub jako zakąska na przyjęciu...polecam!!!Wszystkie składniki można kupić w supermarketach.

Sałatka w zalewie octowej.

Składniki:

Sałatka w zalewie octowej.

 

  • 1 kg malutkich pieczarek (śr.kapelusza do 1 cm)
  • 10 malutkich kolb młodej kukurydzy
  • 2 papryki (czerwona i żółta lub zielona)
  • 2 duże cebule
  • sól
  • Zalewa:
  • 1 szklanka 10% octu
  • 3 szklanki wody
  • 4 listki laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 20 kulek pieprzu w ziarkach

Sposób przygotowania:

Sałatka w zalewie octowej.
Umyte pieczarki z kukurydzą gotujemy w osolonej wodzie ok.20min.,odcedzamy.Oczyszczoną paprykę kroimy w paski,cebulę w piórka.Wkładamy do słoików wszystkie składniki po troszku tak żeby powstał mix (bez cebuli). Gotujemy zalewę z wody,octu i przypraw z cebulą.Zalewamy słoiki wrzącą zalewą,zakręcamy i ustawiamy dnem do góry żeby chwycił dekielek.Słoików nie trzeba już gotować.Najlepiej smakuje po jakimś czasie kiedy wszystko sie przegryzie.Smacznego.