Sposób przygotowania:
Sałatka warstwowa z chipsami tortilla
Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy. Karkówkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pociąć na drobne kawałki, dobrze przyprawić. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć przez 10 minut karkówkę z każdej strony, co jakiś czas mieszając. Następnie przykryć mięso przykrywka i dusić w oleju z wytworzonym przez mięso sokiem, przez ok 30 minut na małym ogniu. Cebule, paprykę, ogórki pokroić w kosteczkę, sałatę posiekać. Sałatę przełożyć do miski, dodać oliwę, sok c cytryny ( ok 2-3 łyżki), dodać pieprz i cukier, wymieszać. Warzywa z puszki odcedzić, fasole kilkakrotnie przepłukać strumieniem zimnej wody, chipsy posiekać na drobno nożem, czosnek przecisnąć prze praskę. Przygotowujemy sos majonezowy: w miseczce mieszamy razem dokładnie jogurt z majonezem, czosnkiem, łyżka soku z cytryny i pieprzem. Na dno dużej salaterki ukladamy ostudzone cząstki mięsa, następnie cebule, paprykę, kukurydze, warstwę keczupu, potem chipsy, fasole, ogórek kiszony, sos majonezowy i na końcu sałatę.
Natala1210
jovi
dusia30
luna
Luśka
lenna
A.B.
antuanete
Sonduli
MartaMotylek
Sarenka
Wydaje mi sie, ze w smaku, salatka nie powinna ucierpiec na tej niewielkiej zmianie.