Sposób przygotowania:
Sałatka warstwowa z papryką i ogórkiem kiszonymETAP 1:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, wykładamy na dno salaterki.
Groszek odsączamy na durszlaku, posypujemy pieprzem, mieszamy. Groszek wykładamy na warstwę sera.
ETAP 2:

Na warstwie groszku rozsmarowujemy ketchup.
ETAP 3:

Ogórki kiszone kroimy w kostkę, wykładamy na warstwę ketchupu. Następną warstwę stanowi pokrojona w kostkę szynka.
ETAP 4:

Paprykę myjemy i kroimy w kostkę, wykładamy na szynkę.
ETAP 5:

Paprykę smarujemy majonezem.
Jajka obłupiamy i kroimy w kostkę, wykładamy na warstwę majonezu, posypujemy odrobiną soli.