Sposób przygotowania:
Sałatka warstwowa z pieczarkamiETAP 1:
Pieczarki dokładnie oczyszczamy i myjemy, kroimy w kostkę, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pieczarki przecedzamy na sicie, studzimy i przekładamy na dno salaterki.
Jajka gotujemy na twardo i studzimy.
ETAP 2:
Groszek odsączamy z zalewy, wykładamy na pieczarki, posypujemy odrobiną pieprzu.
ETAP 3:
Groszek smarujemy 2 łyżkami majonezu.
Jako kolejną warstwę wykładamy ogórki pokrojone w kostkę.
ETAP 4:
Na ogórki wykładamy szynkę pokrojoną w kostkę.
ETAP 5:
Paprykę kroimy w kostkę, wykładamy na wędlinę.
Na papryce rozsmarowujemy łyżkę majonezu.
ETAP 6:
Jajka obłupiamy ze skorupek i kroimy w kostkę. Jajka wykładamy na paprykę posmarowaną majonezem.
Wierzch sałatki posypujemy posiekanym szczypiorkiem i polewamy odrobiną ketchupu.