Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Sałatka warstwowa z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Trudno wyobrazić sobie u nas imprezę rodzinną bez sałatek. Powodzeniem cieszą się zwłaszcza sałatki warstwowe, np. taka.

Sałatka warstwowa z pieczarkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sałatka warstwowa z pieczarkami

 

  • 30 dag pieczarek
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 3-4 ogórki kwaszone
  • 10 dag szynki
  • 1 czerwona papryka
  • 3 jajka
  • 1-2 pęczki drobnego szczypiorku
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • ketchup
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka warstwowa z pieczarkami

ETAP 1:

Sałatka warstwowa z pieczarkami
Pieczarki kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie

Pieczarki dokładnie oczyszczamy i myjemy, kroimy w kostkę, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pieczarki przecedzamy na sicie, studzimy i przekładamy na dno salaterki.

Jajka gotujemy na twardo i studzimy.

ETAP 2:

Sałatka warstwowa z pieczarkami
Na pieczarki wykładamy groszek konserwowy

Groszek odsączamy z zalewy, wykładamy na pieczarki, posypujemy odrobiną pieprzu.

ETAP 3:

Sałatka warstwowa z pieczarkami
Kolejną warsywe stanowią ogórki pokrojone w kostkę

Groszek smarujemy 2 łyżkami majonezu.

Jako kolejną warstwę wykładamy ogórki pokrojone w kostkę.

ETAP 4:

Sałatka warstwowa z pieczarkami
Na ogórki wykładamy szynkę

Na ogórki wykładamy szynkę pokrojoną w kostkę.

ETAP 5:

Sałatka warstwowa z pieczarkami

Paprykę kroimy w kostkę, wykładamy na wędlinę.

Na papryce rozsmarowujemy łyżkę majonezu.

ETAP 6:

Sałatka warstwowa z pieczarkami

Jajka obłupiamy ze skorupek i kroimy w kostkę. Jajka wykładamy na paprykę posmarowaną majonezem.

Wierzch sałatki posypujemy posiekanym szczypiorkiem i polewamy odrobiną ketchupu.