Sposób przygotowania:
Warstwowa sałatka z kulkami mięsnymiETAP 1:
Wszystkie składniki na kulki mięsne umieścić w misce i wymieszać na jednolitą masę mięsną. Z masy odrywać małe kawałki, formować kuleczki, obtaczać w mące i smażyć na oleju. Wyłożyć na talerz. Warzywa umyć i osuszyć.
Sałatę porwać na małe kawałeczki. Połowę wyłożyć do salaterki. Majonez wymieszać z jogurtem, rozgniecionym czosnkiem, sokiem z cytryny. Doprawić sola i pieprzem.
Połową sosu polać sałatę i ułożyć kuleczki mięsne. Rzodkiewki pokroić na mniejsze kawałki i posypać mięso. Pomidora pokroić w kostkę i wyłożyć na rzodkiewkę. Przyprawić solą i pieprze. Cebulę obrać i drobno posiekać, posypać pomidora. Wyłożyć resztę sałaty. Polać resztą sosu i posypać słonecznikiem.
Sałatkę podawać od razu po przygotowaniu.