iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Sałatka warzywna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Sałatka jest bardzo smaczna o lekko słodkawym posmaku polecam przygotowanie choć kilku słoiczków na zimowe zapasy.

Sałatka warzywna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka warzywna

 

Sposób przygotowania:

Sałatka warzywna
Kapustę poszatkować i krótko obgotować w dużej ilości osolonej wody, następnie odcedzić.Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki, a ogórki obrać i pokroić w plasterki. Pomidory najlepiej sparzyć i po obraniu ze skórki pokroić na plasterki, marchew zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. W dużym garnku podgrzać olej i wrzucić do niego cebulę z kapusta oraz startą marchew na małym palniku dusić 10 minut i dodać paprykę z papryką dusić kolejne 5 minut teraz dodać ogórki i pomidory oraz cukier, sól i pieprz po dokładnym wymieszaniu dusić kolejne 5 minut i dolać ocet teraz wystarczy wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do czystych małych słoiczków, dokładnie zakręcić i gotować słoiki 10 minut od momentu zagotowania się wody po zagotowaniu słoiki odstawić do wystudzenia i po wystudzeniu i sprawdzeniu czy wszystkie na dobrze trzymają wynieść w chłodne i ciemne miejsce.
Sałatka warzywna
Kapustę poszatkować i lekko obgotować.
Sałatka warzywna
Marchew obrać i zetrzeć na grubych oczkach.
Sałatka warzywna
Ogórki obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Sałatka warzywna
Po dodaniu octu dokładnie wszystko wymieszać.