justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Sałatka warzywna

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jedna z najbardziej znanych sałatek jakie goszczą na naszych stołach, u mnie w domu przygotowywano ją właśnie w ten sposób.

Sałatka warzywna

Składniki:

Sałatka warzywna

 

  • fasola czerwona z puszki 1 puszka
  • kukurydza w puszce 1 puszka
  • groszek konserwowy 1 puszka
  • marchew 1/2 kg
  • cebula biała 2 sztuki
  • ogórki kiszone 1 litrowy słoik
  • por (biała częœć) 1/2 szklanki pokrojonego
  • ziemniaki ugotowane 5 sztuk Lubię
  • jajka ugotowane na twardo 5 sztuk
  • majonez tradycyjny 1 szklanka
  • musztarda chrzanowa 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Sałatka warzywna

gotowanie warzyw

Sałatka warzywna
jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do wystygnięcia

Jajka należy ugotować na twardo i ostudzić. Ziemniaki gotujemy do miękkości w mundurkach, ale nie powinny się rozgotować. Marchewkę obieramy i gotujemy do miękkoœci. Studzimy.

krojenie i przyprawianie

Sałatka warzywna

Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Marchewkę również kroimy w kostkę, a jajka drobno siekamy. Wszystko przekładamy do miseczki. Kukurydzę, fasolę i groszek przekładamy na sitko, aby osączyć z zalewy. Fasolę trzeba przepłukać w wodzie. Cebulę i por bardzo drobno kroimy. Przekładamy do miseczki. Dodajemy drobno pokrojone ogórki, jabłko, ziemniaki i marchewkę. Dodajemy warzywa z sitka, musztardę i majonez. Sałatkę dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Tagi:

jajko jajka