Patrycja&Ola

Patrycja&Ola

Kucharz
[Przepisów: 12]

Sałatka warzywna z sosem czosnkowym.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kolorowa sałatka wiosenna.

Sałatka warzywna z sosem czosnkowym.

Składniki:

Sałatka warzywna z sosem czosnkowym.

 

  • mała główka sałaty lodowej,
  • 1/2 małego zielonego ogórka,
  • pęczek rzodkiewek,
  • 6 cebulek dymek ze szczypiorkiem,
  • 2 średniej wielkości pomidory,
  • strąk żółtej papryki,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól.
  • Sos:
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego niskotłuszczowego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • łyżeczka oliwy,
  • ząbek czosnku,
  • sól,
  • świeżo zmielony czarny pieprz.

Sposób przygotowania:

Sałatka warzywna z sosem czosnkowym.
Warzywa umyć, sałatę starannie osączyć, liście porwać na małe kawałki. Ogórek obrać, pokroić w paseczki. Rzodkiewki i pomidory pokroić w ósemki. Z pomidorów usunąć pestki. Cebulki posiekać razem ze szczypiorkiem. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne, strąk pokroić w paseczki. Przygotowane warzywa odrobinę posolić i delikatnie wymieszać. Polać sosem, ponownie wymieszać, posypać natką pietruszki.
Przygotowanie sosu: czosnek obrać, rozetrzeć starannie ze szczyptą soli. Połączyć z pozostałymi składnikami, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Tagi:

sosy sałata