haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Sałatka wiosenna z rukolą i migdałami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Po długiej zimie mamy ochotę zjeść coś odświeżającego i kojarzącego się z latem. Proponuję kolorową sałatkę z popularnych warzyw i rukoli.

Sałatka wiosenna z rukolą i migdałami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka wiosenna z rukolą i migdałami

 

  • kilka liści salaty
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielony ogórek
  • 1 pomidor
  • 2 garści rukoli
  • 10 rzodkiewek
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka wiosenna z rukolą i migdałami
1. Rukolę namaczamy w zimnej wodzie na około pół godziny, żeby straciła gorzki smak.

2. Sałatę myjemy i dzielimy na kawałki.

3. Rzodkiewki również myjemy i kroimy na ćwiartki.

4. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę, a pomidora w plastry.

5. Ogórki obieramy ze skórki (lub jeśli ktoś lubi można skórkę zostawić) i kroimy w słupki.

6. Warzywa układamy na talerzy warstwami, posypujemy rukolą i płatkami migdałowymi.

7. Solimy, pieprzymy i skrapiamy oliwą.
Sałatka wiosenna z rukolą i migdałami
Rukolę zamaczamy w wodzie na pólgodziny, a następnie oczyszczamy w wirówce.
Sałatka wiosenna z rukolą i migdałami
Rzodkiewki pluczemy, usuwamy ogonki i kroimy w ćwiartki.
Sałatka wiosenna z rukolą i migdałami
Z papryki usuwamy nasiona i kroimy ją w drobną kostkę.
Sałatka wiosenna z rukolą i migdałami
Wszystkie skladniki komponujemy w apetyczną salatkę.