suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Sałatka witaminka z bagietką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam na śniadanie i kolację wiosenną sałatkę z warzywami i serem mozzarella. Danie dla 2 osób.

Sałatka witaminka z bagietką

Składniki:

Sałatka witaminka z bagietką

 

  • ok 4, 5 szt rzodkiewek;
  • 1 pomidor średniej wielkości;
  • kawałek zielonego ogórka;
  • ok 4 liści sałaty lodowej;
  • kawałek papryki (najlepiej czerwonej);
  • 1/3 cebuli;
  • ser mozzarella jedna kulka 125g;
  • oliwa z oliwek do skopienia;
  • bagietka pszenna;
  • rzeżucha lub szczypiorek do pospania;
  • przyprawa czubryca lub inna wg uznania, np bazylia, oregano itp.

Sposób przygotowania:

Sałatka witaminka z bagietką
Wszystkie warzywa myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miski, dodajemy pokrojony na małe kawałki ser mozzarella, skrapiamy całość niewielka ilością oliwy z oliwek, doprawiamy do smaku czubrycą lub innymi ulubionymi przyprawami, posypujemy świeżą rzeżuchą lub/i szczypiorkiem. Całość mieszamy, podajemy z bagietką pszenną przyrządzoną w piekarniku (wtedy jest bardziej chrupiąca)- skrapiamy bagietkę oliwą, posypujemy przyprawami i wstawiamy na kilka min do rozgrzanego piekarnika lub podpiekamy na patelni na rumiany kolor.