Sposób przygotowania:
Sałatka z batatówprzygotowanie batatów
Bataty gotujemy na półtwardo i obieramy. Kroimy w talarki, a następnie w półksiężyce.
przygotowanie cebuli
Cebule kroimy w kostkę i solimy.
przygotowanie boczku
Boczek kroimy w kostkę.
smażenie
boczek kroimy w kostkę i przesmażamy.
przygotowanie zalewy
półksiężyce. Cebule kroimy w kostkę i solimy. boczek kroimy w kostkę i przesmażamy. Następnie wykładamy łyżką cedzakową na papierowe ręczniki, odsączamy z tłuszczu. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Dodajemy do niej koper, curry, pieprz, ocet, szczyptę papryki.
przygotowanie zalewy
Gdy wystygnie zalewa, to wkładamy bataty. Odstawiamy do lodówki na godzinę, aby bataty wpiły sok. Nadmiar odlewamy.
mieszanie końcowe
Dodajemy boczek cebulkę i majonez. Mieszamy i wykładamy do salaterki. Chłodzimy.