iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Sałatka z batatów

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bataty same w sobie mają słodki smak. Dzięki temu połączeniu smakowemu nabierają całkiem innego charakteru smakowego. Idealnie smakują w połączeniu ze smażonym boczkiem i aromatyczną cebulką.

Sałatka z batatów Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sałatka z batatów

 

  • 20 dag batatów
  • 2 cebule czerwone
  • 20 dag boczku
  • 2 łyżki kopru
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka octu
  • szczypta curry
  • szczypta papryki ostrej
  • 2 szczypty pieprzu białego.

Sposób przygotowania:

Sałatka z batatów

przygotowanie batatów

sałatka z batatów
bataty powinny być ugotowane na półtwardo

Bataty gotujemy na półtwardo i obieramy. Kroimy w talarki, a następnie w półksiężyce.

przygotowanie cebuli

sałatka z batatów
cebula powinna być pokrojona drobno

Cebule kroimy w kostkę i solimy.

przygotowanie boczku

sałatka z batatów
boczek powinien być pokrojony bardzo drobno

Boczek kroimy w kostkę.

smażenie

sałatka z batatów
boczek powinien być dokładnie odsączamy.

boczek kroimy w kostkę i przesmażamy.

przygotowanie zalewy

sałatka z batatów
zalewa powinna być wymieszana i wystudzona

półksiężyce. Cebule kroimy w kostkę i solimy. boczek kroimy w kostkę i przesmażamy. Następnie wykładamy łyżką cedzakową na papierowe ręczniki, odsączamy z tłuszczu. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Dodajemy do niej koper, curry, pieprz, ocet, szczyptę papryki.

przygotowanie zalewy

sałatka z batatów
bataty powinny być zanurzone w zalewie

Gdy wystygnie zalewa, to wkładamy bataty. Odstawiamy do lodówki na godzinę, aby bataty wpiły sok. Nadmiar odlewamy.

mieszanie końcowe

sałatka z batatów
po dokładnym wymieszaniu składników dodajemy majonez

Dodajemy boczek cebulkę i majonez. Mieszamy i wykładamy do salaterki. Chłodzimy.


Tagi:

bataty